Pasaulio sveikatos organizacija sveikatą įvardija kaip fizinę, dvasinę ir socialinę gerovę, ne vien tik gyvenimą be ligų ar negalavimų. Lietuvoje sveikatos apsaugos sistemai išleidžiama milijardai eurų, tačiau ar esame sveika tauta? Ar ne per daug susikoncentravome į pasekmes, t.y. gydymą, o per mažai dėmesio skiriame ligų prevencijai bei sveiko gyvenimo būdui, apimančiam ir mitybą. Sveikas maistas ir mitybos įpročiai turi didžiulę įtaką žmogaus sveikatai. Juk net 43,7 proc. lietuvių mityba sudaro prielaidas padidėti cholesterolio kiekiui kraujyje, o tai lemia širdies ir kraujagyslių ligas – vieną pagrindinių mirties priežasčių.
Angelė ADOMAITIENĖ
Sveikas, kokybiškas maistas gali būti pats geriausias vaistas. Ar lietuviai, atsižvelgiant į klimato sąlygas, valgymo tradicijas ir sparčiai besikeičiančią maisto produktų rinką, gali maitintis sveikai ir ką turėtų žinoti, rinkdamiesi produktus kasdieniam stalui? Į šiuos klausimus padės atsakyti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius dr. Jonas Milius.
Lietuvai būdingi maisto saugos pavojai
Iš esmės esame sveika ir švari šalis pagal maisto produktų saugą – pagal šį rodiklį lenkiame Europos Sąjungos (ES) vidurkį. Lietuvoje pagal europinę statistiką 99 proc. maisto yra saugus, o ES rinkoje – 97 proc. Tačiau, VMVT direktoriaus J.Miliaus teigimu, vien to neužtenka, turime kalbėti ir apie maisto kokybę, kad vartotojams nebūtų tiekiamas vadinamasis niekinis maistas.
„Kiekvieną reikėtų paklausti, ką jis valgo ir kas lemia maisto pasirinkimą. Čia ypač svarbu žmonių mentalitetas, gamintojų ir prekybininkų atsakomybė, visuomenės pilietiškumas. Pagrindinę saugaus maisto reikalavimų abėcėlę verslininkai pakankamai gerai žino, tačiau ją turėtų mokėti ir visi vartotojai. Tai, kaip mes atrodome šiandien, liudija, ką valgėme prieš 20 metų, o ką valgome dabar – atspindės mūsų savijauta po poros dešimtmečių. Maisto gamybos technologijos sparčiai keičiasi, intensyviai braunasi mados ir produktai iš kitų šalių, todėl reikia žinoti, kaip apsisaugoti. Mūsų tarnyba tą kontroliuoja – vien 2014 m. buvo sunaikinta beveik 2,5 tūkst. tonų nesaugių maisto produktų“, – aiškina VMVT vadovas.
Iš nesaugaus importo daugiausia sunaikinta paukštienos, riešutų, vaisių, daržovių ir kitų produktų, užterštų pesticidais, sunkiaisiais metalais, draudžiamais konservantais ir kitais teršalais.
Pati Lietuva eksportuoja maisto produktus į 150 šalių ir iš jų, pasak J.Miliaus, nebuvo gauta jokių priekaištų. Įvežamą į mūsų šalį produkciją ir apie 350 tūkst. objektų Lietuvoje kontroliuoja apie 650 VMVT inspektorių. Kontrolės apimtis didžiulė, todėl pats sau kontrolierius turėtų būti kiekvienas: išmokti skaityti etiketes, žiūrėti, kokia produkto gamybos technologija, pagaliau apsispręsti, ar pirkti pigesnį pramoninį, dažnai įvežtą produktą, ar kiek brangesnį, bet užaugintą ekologiškuose vietos ūkiuose, galbūt pažįstamų ar savo užaugintą.
ES veikiančios Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistemos (angl. RASFF) duomenimis, 2014–2013 m. ES dažniausiai vartotojams buvo pateikta saugos reikalavimų neatitinkančių vaisių ir daržovių, žuvininkystės produktų, riešutų. Didelį rūpestį kelia spartus nesaugių specialaus maisto produktų ir maisto papildų gausėjimas. Juose dažniausiai nustatomos draudžiamos veikliosios medžiagos, netinkamos vitaminų ir mineralų formos bei jų kiekiai. Vykdant sugriežtintą kontrolę visoje ES, per keletą pastarųjų metų pavyko smarkiai sumažinti nesaugių viešojo maitinimo gaminių ir užkandžių (apie 51 proc.), mėsos ir jos produktų (38 proc.), su maistu besiliečiančių medžiagų (22 proc.) patekimo vartotojams atvejų.
Lietuvoje 2014 m. VMVT nustatė ir dėl įvairių pažeidimų uždraudė realizuoti 2419 t įvairių maisto produktų. Didžiausia jų dalis sulaikyta importo kontrolės metu, mažiausia – gamybos įmonėse. Daugiausia nustatyta saugos (833 t), kokybės (715 t), kitų reikalavimų (709 t) ir tinkamų vartoti terminų (109 t) neatitikimų.
Saugos pažeidimų statistika atitinka ES vidurkį
Lietuvoje maisto produktų saugos pažeidimų statistika atitinka ES vidurkį. Dažniausiai saugos pažeidimų, galinčių paveikti vartotojų sveikatą, nustatoma tiriant maisto papildus, riešutus ir jų produktus, vaisius ir daržoves, žuvis ir jų produktus. Pastaraisiais metais labai sumažėjo nesaugios mėsos ir jos produktų patekimo į rinką atvejų (iki 50 proc.), nenustatyta pažeidimų tiriant nealkoholinių gėrimų saugą.
Taip pat išaiškinta, kad didžioji dalis mus pasiekiančių nesaugių maisto produktų yra „sugadinami“ didmeninės ar mažmeninės prekybos bei viešojo maitinimo įmonėse. Čia dar, gana dažnai produktai parduodami pasibaigus jų vartojimo terminui, yra neaiškios kilmės, netinkamai paženklinti, prastos kokybės dėl netinkamų laikymo sąlygų ir pan.
Kelerių metų analizė rodo, kad rizikingiausi maisto produktai rinkoje – greitai gendantys: mėsa ir mėsos subproduktai, mėsos, konditerijos gaminiai, salotos, mišrainės, padažai, pienas ir jo produktai.
Pavojų kelia ir Lietuvoje paplitusi nelegali prekyba maisto produktais gatvėse, šalia parduotuvių ar turgaviečių, daugiabučių kiemuose ir pan., taip pat sparčiai auganti nelegali internetinė prekyba.
Maisto papildai – vieni rizikingiausių produktų
Kasmet Lietuvoje suvartojamų maisto papildų kiekis didėja. Vien iš trečiųjų šalių kasmet importuojama apie 200 t maisto papildų, neskaitant laisvai ES rinkoje cirkuliuojančių ar asmeniškai įsigyjamų internetu. Vien pernai Lietuvoje nustatyta 20 nesaugių maisto papildų pateikimo rinkai atvejų, be to, dažnas netinkamas jų ženklinimas ir klaidinanti reklama.
„Dėl papildų kokybės gauname labai daug pranešimų, kad jie neatitinka reikalavimų, meluojama etiketėse, jų sudėtyje randama net kenksmingų medžiagų. Dėl maisto papildų dar daug spragų yra ir Europos dokumentuose. Todėl siekiame šį procesą suvaldyti ir priimti nacionalinius teisės aktus”, – pabrėžia J.Milius.
Paradoksas, kad papildai pardavinėjami vaistinėse. VMVT siekia įteisinti reikalavimą, kad papildais, kurie neturi mokslinio sveikatos teiginių patvirtinimo, vaistinėse prekiaujama nebūtų. Tokį Maisto saugos agentūros patvirtinimą šiuo metu turi apie 300 teiginių.
Vis dėlto žmogus vaistinėje gali paklausti, ar papildas turi mokslinį įrodymą, kad jis, pavyzdžiui, tinka širdžiai ar sąnariams. Paprastai vaistininkas turėtų žinoti, kokie papildai turi atitinkamus dokumentus, bet ar tą žino visi, anot J.Miliaus, – sudėtingas klausimas. Procesą griežčiau reglamentuojant, vaistininkas privalės pirkėją apie tai informuoti.
Suvaldyta tarša iš pakuočių
Vis aktualesne problema tampa – su maistu besiliečiančios medžiagos. Galima pagaminti labai gerą maisto produktą, bet netinkama pakuote jį sugadinti. Įvairios pakuotės, ypač iš plastiko, į Lietuvą plūsta iš įvairių šalių, ypač Kinijos, be to, dažnai pigiausios. Cheminės medžiagos iš besiliečiančių su maistu gaminių migruoja į maisto produktus. taip netinkama pakuotė sugadina maisto produktą, užteršdama jį sunkiaisiais metalais ar kitais cheminiais junginiais. Esame suregistravę ir kontroliuojame visus tokių gaminių gamintojus Lietuvoje, dabar analogišką registrą sukūrėme importuotojams, nuolat vykdome įvežamų į šalį pakuočių stebėseną. Vien pernai per RASFF gavome daugiau nei 200 pranešimų dėl besiliečiančių medžiagų. Sustiprinus kontrolę, padėtis šioje srityje iš esmės pagerėjo“, – džiaugiasi VMVT vadovas.
Sumažėjo ir ūmių infekcinių žarnyno ligų protrūkių dėl maisto subjektų veiklos (2005 m. – 35, 2014 m. – 8 protrūkiai), taip pat susirgusiųjų skaičius (2006 m. – 374, 2014 m. – 62). To pasiekta efektyvia prevencija bei uždraudus į pobūvius neštis kitų gamintojų ar savo ruoštų maisto produktų, kuomet neužtikrinamos tinkamos jų laikymo ir transportavimo sąlygos.
Lietuvoje vykdoma medžiagų likučių stebėsena gyvūnų mėsoje, piene, paukštienoje, kiaušiniuose, žvėrienoje, žuvyse ir meduje. Pagal kelerių metų rezultatus, didelės rizikos produktais tebelieka medus ir kiaušiniai, o mėsoje ir piene nesteroidinių medžiagų ar antimikrobinių medžiagų liekanų nerasta. Dėl pesticidų pernai ištirti 484 mėginiai, iš jų 46,9 proc. likučių nustatyta, bet jie neviršijo didžiausių leistinų kiekių, o visiškai nerasta 52,3 proc. mėginių. Didesnių už leistiną didžiausią normą pesticidų likučių rasta tik trijuose mėginiuose – ridikėliuose ir žieminiuose kviečiuose iš Lietuvos bei brokoliniuose kopūstuose iš Lenkijos.
Nauji maisto saugos ir mitybos iššūkiai
Maisto saugos ir kokybės užtikrinimas, pasak VMVT vadovo, – tai kompleksas priemonių, vien kontrole ir draudimais to nepasieksi. Reikėtų įvesti privalomą mokymą apie sveiką mitybą mokyklose, kaip daro nemažai pasaulio šalių, iš jų Skandinavijos. „Geriausia prevencija būtų žmonių sąmoningumas, nes nesaugaus produkto jie paprasčiausiai nepirktų. Daug atsakingesnė tuomet taptų ir verslo aplinka“, – mano J.Milius.
VMVT kasmet sustabdo daugybės objektų veiklą dėl sanitarijos, produktų vartojimo terminų ir kitų pažeidimų. Viena maitinimo įstaigų bėdų – labai dažna darbuotojų kaita. Paprastai kur dideli pažeidimai, didelė ir darbuotojų kaita.
Didelis iššūkis – greitasis maistas. Aukštesnėje nei 120 °C temperatūroje kaitinant daug krakmolo ir angliavandenių turinčius produktus, ypač mikrobangų krosnelėje, susidaro akrilamidas, kuris sukelia vėžines ligas. Didžiausias jo kiekis susidaro bulvių traškučiuose, gruzdintose bulvytėse, sausainiuose, tirpioje kavoje ir stipriai skrudintose kavos pupelėse. Kancerogenas – ir riebiųjų rūgščių transizomerų likučiai. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto tyrimai parodė, kad šokoladiniuose saldainiuose, sausainiuose ir kituose konditerijos gaminiuose šių riebalų kiekiai gana dideli. Kai kurie gamintojai taupo naudodami žemos kokybės aliejų ir kitas žaliavas, be to, nenori keisti gamybos technologijas.
Nesant teisinio reguliavimo ES mastu, Lietuvoje inicijuojamas nacionalinis teisės aktas. Danija jau yra nustačiusi, kad transriebalai negali viršyti 2 proc. bendro riebalų kiekio, o Lietuvoje kartais jų randama net keliolika kartų daugiau, ypač saldainiuose, kepiniuose.
Daugėja ir specialios medicininės paskirties maisto, skirto tam tikrai grupei žmonių. Pasitaiko, kad produktai nepelnytai įvardijami kaip specialios paskirties, nes tokie paprastai yra brangesni, be to, etiketėje galima nurodyti teiginius dėl poveikio sveikatai, ir tai panaudojama reklamai. Įvertinus tokias verslo gudrybes, numatoma peržiūrėti specialiojo maisto produktų, notifikuotų Lietuvos rinkoje, sąrašus ir iš jų išbraukti neatitinkančius charakteristikų.
2013 m. Europą sukrėtęs arklienos skandalas privertė stiprinti galimo sukčiavimo ir maisto klastočių kontrolę. Rinkos analizė parodė, kad dažniausiai Europoje klastojami maisto produktai yra šie: žuvys (vietoj brangesnės naudojant pigesnę rūšį ir to nenurodant); medus (geografinė ir botaninė kilmė nurodoma klaidingai, ženklinama kaip medus, nors turi pridėtinių cukrų, egzotinių augalų medus pakeičiamas pigesniu); alyvuogių aliejus; ekologiški maisto produktai.
VMVT 2015 m. ištirs 50 medaus, 70 žuvies, 10 alyvuogių aliejaus mėginių Lietuvos pasienio veterinarijos postuose, gamybos, prekybos įmonėse, turguose ir viešojo maitinimo įstaigose galimiems maisto klastojimo atvejams išaiškinti.
Nuo 2016 m. gruodžio 13 d. visoje ES, ženklinant fasuotus maisto produktus, bus reikalaujama nurodyti energinę vertę ir riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, angliavandenių, cukrų, baltymų bei druskos kiekius. Dalis gamintojų šią informaciją jau dabar teikia savanoriškai.
„Manau, kad lietuviai turi laikytis tradicijų, verslininkai – suvokti, kad Lietuva yra ekologiškai švari valstybė, tai mūsų pranašumas ir turtas. Turime specializuotis gamindami ekologišką maistą, o ne pramoninį, nes esame palyginti nedideli gamintojai. Sveikas produktas bus paklausus visuomet, iš esmės mūsiškiai maisto produktai visi gali būti pripažinti ekologiškais ir visi ekologiški ir turime išsaugoti šį pranašumą“, – pabrėžia J.Milius.
Užs. Nr. VPL1011