Kaune esančio viešbučio-restorano „Babilonas“ rinkodaros direktorius ir bendraturtis, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos narys Raimondas Krištaponis tiki, kad ekologiškas maistas ir aplinka gali tapti Lietuvos veidu.
Justina KARINIAUSKAITĖ
„Lietuva Europos šalių kontekste gali išsiskirti sustiprinus ekologišką šalies pusę visose srityse. Turime daug neužterštų miškų, ežerų, gebame užsiauginti ekologiškų produktų. Jeigu pradėsime tai akcentuoti pirmi, didesnė tikimybė, kad šioje srityje mus vertins labiau nei visus kitus“, – savo viziją dėsto Raimondas Krištaponis, kartu su partneriu vadovaujantis Kaune esančiam viešbučiui-restoranui, vyno ir maisto delikatesų krautuvėlei „Babilonas“, kurioje gausu ekologiškų prekių iš įvairių šalių.
Siekia populiarinti ekologiško maisto kultūrą Lietuvoje
UAB „Babilonas LT“ įmonės savininkų pozicija – kiek įmanoma plačiau skleisti informaciją apie sveiko maisto naudą ir populiarinti ekologiškus produktus. „Stengiamės supažindinti miesto gyventoją su ekologiška produkcija iš Sicilijos, Italijos Viduržemio jūros pakrantės regionų, Ispanijos Katalonijos regiono. Bandome parodyti senosios Vakarų Europos gyventojų tradicijas. Kuo daugiau įmonių ir partnerių seks mūsų keliu, tuo visiems bus naudingiau“, – teigia viešbučio-restorano „Babilonas“ vadovas R.Krištaponis.
UAB „Babilonas LT“ vadovas Vaidas Krištaponis pabrėžia, kad Viduržemio jūros regiono gyventojai yra ilgaamžiai, nes gyvena daug sveikiau – valgo daug termiškai apdorotų ir šviežių daržovių, aliejaus. „Ekologiškos kultūros bandome mokyti atsiveždami produktų iš tų regionų, kur jie gaminami sveikiau negu Lietuvoje. Visa atsivežta produkcija yra mūsų pačių kruopščiai atrinkta ir išbandyta“, – priduria V.Krištaponis.
UAB „Babilonas LT“ importuoja ekologišką alyvuogių aliejų, alyvuoges, vyną, taip pat gamina ekologišką maistą iš ekologiškų maisto produktų, gaunamų Lietuvoje. „Daugelio mūsų siūlomų produktų konservantas yra alyvuogių aliejus ir druska, o ruošdami maistą restorane beveik nenaudojame vadinamųjų E produktų“, – džiaugiasi „Babilono“ rinkodaros direktorius R.Krištaponis.
Ekologiški produktai brangesni, bet įperkami
UAB „Babilonas LT“ vadovai teigia, kad jų siūloma produkcija skirta vidutinį atlyginimą gaunantiems darbuotojams. „Mūsų antkainiai labai nedideli, netaikome didiesiems prekybos centrams įprastų antkainių, todėl daugumos atvežtos produkcijos kainos labai panašios arba tik nedidele dalimi skiriasi nuo lietuviui įprastų kainų prekybos tinkluose“, – teigia R.Krištaponis.
Jis pabrėžia, kad ekologiškas maistas ypač svarbus šeimoms, auginančioms mažus vaikus: „Visi nenatūralūs maisto priedai sukelia ligas ir apsigimimus, todėl geriau kažkam pataupyti, bet daugiau dėmesio skirti savo valgymo kultūros lavinimui ir savęs bei artimųjų sveikatinimui. Ekologiška produkcija ne tik sveikesnė, bet ir skanesnė. Tai iš esmės mūsų sveikatos ir kitoniškumo klausimas.“
Ant šventinio stalo – ekologiški delikatesai
Lietuviai, ruošdamiesi Kalėdoms, stengiasi, kad ant šventinio stalo būtų daug natūralių maisto produktų, taigi artėjant didžiausioms metų šventėms UAB „Babilonas LT“ artimuosius ir kolegas siūlo stebinti ekologiškais delikatesais. Iš Viduržemio jūros regiono atkeliavę ekologiški maisto produktai ir vynas gali ne tik papildyti tradicinį vaišių stalą, bet ir įnešti gaivaus oro gūsį į daugeliui pabodusią tradicinę lietuvių virtuvę.
Jau antri metai UAB „Babilonas LT“ siūlo ekologiškų maisto produktų ir vyno verslo dovanas bei dovanas, skirtas artimiesiems. „Siūlome mūsų importuojamos produkcijos rinkinius: tai vynas, užtepėlės, aliejus ir kita produkcija. Turinys derinamas individualiai pagal užsakovo norus ir galimybes. Džiaugiamės, kad šiais metais dovanas pakuojame į ekologiškas pakuotes, o mūsų dizainerė jas puošia ekologiškomis priemonėmis ir motyvais“, – sveikos ir naudingos dovanos idėja dalijasi V.Krištaponis.
UAB „Babilonas LT“ vadovas pabrėžia, kad ekologiškomis vaišėmis šiais metais lietuviai galės džiaugtis ne tik ant savo stalo. „Babilonas“ siūlo banketus ir furšetus, į kurių meniu įeina patiekalai, pagaminti iš ekologiškos produkcijos. „Rengdami banketus ir furšetus klientams visada siūlome į šventės meniu įtraukti ekologiškų patiekalų. Tai nėra lengva, nes ekologiška produkcija brangesnė, vis dėlto po truputį sekasi įvesti ekologiško maisto madą, nes visame pasaulyje ekologiška produkcija asocijuojasi su prestižu, kuris šiuolaikinei įmonei itin svarbus“, – mintį tęsia V.Krištaponis.
Ekologiškas poilsis ir pramogos
Kauno centre įsikūręs viešbutis ir restoranas „Babilonas“ klientams siūlo ne tik ekologišką maistą, bet ir sveiką poilsį bei pramogas. „Mums labai nedaug trūksta, kad mūsų viešbutis pasiektų „Žaliojo rakto“ statusą. Mes tiekiame ekologiškus pusryčius, taupome vandenį, elektrą, viešbutyje panaudotos ekologiškos medžiagos ir dekoras, nekenkiantis mūsų svečiams. Ateinančiais metais bandysime įgyvendinti idėją, kurios esmė – viešbučio ir restorano vandens šildymas saulės baterijomis“, – pasiekimais džiaugiasi R.Krištaponis.
Aktyvaus ekoturizmo centras „Babilonas“ užsiima ir aktyvaus poilsio propagavimu – organizuoja ekologinius dviračių turus aplankant panemunės pilis, Aukštaitijos ir Neringos nacionalinius parkus, Neries regioninį parką ir kitas nuostabias Lietuvos vietoves.
„Tikėjimas ekologiškumu ir aktyviu turizmu, kuris skatina tausoti gamtą ir sveikatinti žmones, davė puikių rezultatų. Šiemet turėjome itin daug užsakymų tiek iš užsienio, tiek iš Lietuvos įmonių“, – rezultatais džiaugiasi V.Krištaponis.
„Visą savo verslą esame sukūrę ant ekologijos pamato, todėl jos populiarinimą tęsime. Išbandydami naujas idėjas pastebime, kad ekologija Lietuvoje populiarėja, žmonės ją priima gerai“, – apibendrina V.Krištaponis.
Užs. Nr. VPL1205