Taip ir ne
“Veido” diskusija: ar pritariate arbatpinigių apmokestinimui?
TAIP
Šarūnas Gustainis
Seimo narys, liberalas
Iki šiol Lietuvoje palikti arbatpinigių atsiskaitant banko kortele galima tik viename restoranų tinkle („Čili“), kitose vietose tai vis dar neįgyvendinta. Taigi, jei atsiskaitydami kortele susizgribote, jog neturite grynųjų, kad ir koks skanus buvo maistas ar dėmesingas aptarnaujantis personalas, telieka jo atsiprašyti, jog nepaliksite arbatpinigių.
Per pastaruosius metus keletą kartų kalbėjausi su viešojo maitinimo įstaigų vadovais, kurie išreiškė norą situaciją keisti, teiravosi, ar Seimas tam pritartų. Galima sakyti, tai ir buvo pagrindinė motyvacija registruoti šį įstatymą, kuris viešojoje erdvėje buvo sutiktas nevienareikšmiškai.
Dirbančiųjų aptarnavimo srityje reakcija nevienoda, ji priklauso nuo to, kiek žmonės įsigilinę į mano pasiūlymą palikti arbatpinigių atsiskaitant banko kortele. Taigi būta ir kategoriškai neigiamų, ir palankių nuomonių, o labiausiai baimintasi, kad iš žmonių bus atimta vos ne pusė arbatpinigių, kuriuos jie dabar gauna. Skaičiusieji mano siūlymą tikriausiai suprato, kad didžiausias pliusas rinkai būtų naujų piniginių srautų atėjimas. Jau daugiau nei 50 proc. žmonių parduotuvėse, kavinėse ir restoranuose atsiskaito bankų kortelėmis, taigi natūralu, kad dalis pinigų į biudžetą ateitų per šią rinką. Kodėl nesuteikti tokios galimybės?
Kaltinimai, kad iš padavėjų noriu atimti kasdienę duoną, buvo viena priežasčių, dėl ko sustabdžiau tolesnę šio įstatymo projekto eigą.
Nors žmonės baiminasi, kad noriu įvesti dar vieną naują mokestį, mano pasiūlytame įstatymo projekte arbatpinigiai tebūtų apmokestinami vieninteliu gyventojų pajamų mokesčiu (GPM). Tačiau daugeliui kyla klausimas, ar priėmus šį įstatymą nepasikeis Valstybinės mokesčių inspekcijos požiūris į kitus arbatpinigius, paliekamus grynaisiais, – ar neprasidės tikrinimai ir baudos už tai, kad jie nedeklaruojami?
Kaltinimai, kad iš padavėjų noriu atimti kasdienę duoną, buvo viena priežasčių, dėl ko sustabdžiau tolesnę šio įstatymo projekto eigą. Nesinori pasiūlyti Seimo teismui įstatymo, pagal kurį viena pusė būtų smarkiai nuskriausta, todėl pamėginsime rasti kompromisą tarp darbuotojų ir darbdavių, o tuomet vėl grąžinsime įstatymą svarstyti.
NE
Evalda Šiškauskienė
Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė
Tokių populistinių liberalų siūlymų iki rinkimų, matyt, bus dar ne vienas. Manau, kad Lietuvoje arbatpinigių apmokestinimas būtų gerokai per ankstyvas, ne vienus metus apie tai diskutuojame su Valstybine mokesčių inspekcija, kuri taip pat mielai apmokestintų iš klientų surenkamą padavėjų uždarbį. Idealiu atveju patys darbuotojai turėtų nueiti arbatpinigių deklaruoti, sumokėti gyventojų pajamų mokestį, bet jų atlyginimai ir uždarbis nuo arbatpinigių yra toks menkas, kad nemanau, jog tai būtų tikslinga. Lietuvoje iki šiol neturime tokios profesijos, kaip padavėjas, priešingai, nei yra Italijoje ar Prancūzijoje, kur ši profesija itin vertinama. Ten žmonės iki garbaus amžiaus dirba padavėjais ir tuo didžiuojasi.
Mūsų valstybėje tik iš bėdos studentai tuo užsiima, norėdami prisidurti prie skurdžių stipendijų. Iki šiol esame kalvė darbuotojų visai Europai: parengiame jai virėjų, padavėjų, kurie išvyksta į užsienius ir ten dirba. Mūsų kavinių savininkai neinvestuoja į laikiną darbo jėgą, nes tai atima per daug energijos ir, kaip jie sako, neapsimoka.
Žmones šiame darbe laiko tik arbatpinigiai, tai labai graži motyvacinė sistema uoliems darbuotojams. Nebūčiau linkusi atimti iš jų galimybės užsidirbti, tai visiškai numuštų motyvaciją.
Jei liktų visi mokesčiai – 21 proc. pridėtinės vertės mokesčio ir 15 proc. GPM, iš kavinėje palikto lankytojo euro padavėjui teliktų 20 centų.
Skeptiškai vertinu tik arbatpinigių dėjimą į bendrą kasą, nes demotyvuojami gerai dirbantieji. Pasaulinė praktika rodo, kad ne tik padavėjas, bet ir kirpėjas, taksistas mieliau nori matyti grynuosius pinigus, tiesiai jam į kišenę byrančius, o ne nuo kortelės nuskaitomus.
Jei liberalams pavyktų priimti įstatymą, kuris reglamentuotų, kad nuo arbatpinigių būtų mokamas tik GPM, gal tai būtų šiokia tokia alternatyva? Tačiau jei liktų visi mokesčiai – 21 proc. pridėtinės vertės mokesčio ir 15 proc. GPM, iš kavinėje palikto lankytojo euro padavėjui teliktų 20 centų. Kažin ar tai ką nors motyvuotų, nes padavėjų atlyginimai tik dar labiau mažėtų. Matyt, tokiomis aplinkybėmis aptarnaujančio personalo prisikviesti būtų iš viso nebeįmanoma. n