Respublikinio mitybos centro atliktų tyrimų duomenimis, Lietuvos gyventojai per parą vidutiniškai suvartoja apie 10 g druskos, nors Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojama norma – 5 g (tai maždaug vienas arbatinis šaukštelis).
Beje, į šį kiekį įskaičiuojama ir ta druska, kurios beriama gaminant maistą, ir ta, kuria jau būna pasūdyti maisto produktai.
Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė primena, kad daugiausiai druskos yra rūkytuose, marinuotuose produktuose, pusfabrikačiuose, prieskonių mišiniuose, sultinių kubeliuose. „Per didelis suvartojamos druskos kiekis – vienas pagrindinių rizikos veiksnių susirgti arterine hipertenzija, iš kurios gali vystytis kitos širdies ligos. Ji taip pat gali sukelti inkstų akmenligę“, – perspėja gydytoja dietologė. Medikai pabrėžia, kad per didelis su maistu gaunamos druskos kiekis taip pat glaudžiai susijęs su skrandžio vėžiu, osteoporoze, astma ir net nutukimu.
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėja Roma Bartkevičiūtė pastebi, kad dauguma lietuvių maistą persūdo, nes druskos į puodą dažniausiai beria prieš tai net neparagavę ruošiamo patiekalo. „Nuo vaikystės pripratus prie sūraus skonio, atrodo, kad tik toks maistas skanus, nors iš tiesų užtenka daug mažesnio druskos kiekio“, – sako R.Bartkevičiūtė. Specialistė pataria druską keisti džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis.
Pasak E.Kliukaitės, geras įprastos druskos pakaitalas – vaistinėse parduodama druska su mažesniu kiekiu natrio, kuris labiausiai ir kenkia. Norint išvengti per didelio druskos kiekio, dietologė pataria sūdyti ne gaminamus patiekalus, o paruoštus ir jau patiektus lėkštėje.