Europos maisto saugos kontrolės ir ligų prevencijos tarnybos trečiadienį pranešė tiriančios versiją, kad pavojingo E.coli bakterijų protrūkį Vokietijoje sukėlė vaistinės ožragės sėklos, kurios buvo importuotos iš Egipto 2009 ar 2010 metais.
Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro bei Europos maisto saugos tarnybos bendrai paskelbtoje ataskaitoje perspėjama, kad “tebėra dar daug neaiškumų, ar tikrai šitai yra bendras visų infekcijų šaltinis”.
Ataskaitoje sakoma, kad “ožragės sėklos, kurios buvo importuotos iš Egipto 2009-2010 metais, pastebėtos abiejuose infekcijų židiniuose”. Ožragės sėklos paprastai yra vartojamos ruošiant marinatus ir kario prieskonius, daug jų naudojama gaminant indiškus, Etiopijos ir Jemeno virtuvių patiekalus.
Tačiau būtina atitikti išsamesnius tyrimus, sakoma ataskaitoje.
Nuo pavojingos E.coli bakterijos atmainos sukeltų žarnyno infekcijų komplikacijų Europoje jau mirė mažiausiai 47 žmonės, pranešė Vokietijos pareigūnai.
Anksčiau šią savaitę Vokietijos ligų kontrolės centras informavo, kad visoje šalyje buvo užregistruoti 46 mirties atvejai. Vienas žmogus mirė Švedijoje.
Prancūzijoje kol kas užregistruoti aštuoni susirgimai. Septyni žmonės hospitalizuoti Bordo regione, vienas iš ligoninės išleistas.
Daugelis E.coli bakterijų sukeltos infekcijos pacientų Prancūzijoje valgė patiekalų su 2009 metais importuotomis ožragės sėklomis, o Vokietijoje – patiekalų su ožragės sėklomis iš 2010 metų siuntos.
Tačiau, pasak tarnybų ataskaitos, kol kas šio produkto niekaip negalima susieti su atveju Švedijoje.
E.coli bakterijų protrūkio šaltinis tebekelia daug klausimų.
Dar 119 bakterijos sukeltos ligos atvejų užregistruota 15-oje kitų šalių. Galimų infekcijų sukėlėjų rasta vienoje daigus auginančių fermų šiaurinėje Vokietijos dalyje.
Pasaulio sveiktos organizacija pranešė, kad žarnyno infekcijų protrūkis Prancūzijoje yra tiriamas kaip atskiras atvejis, nors pas tris iš aštuonių šios šalies pacientų buvo rasta pavojingos atmainos, kuri nustatyta Vokietijoje, bakterijų.