Ekologiškus produktus vartotojai dažniausiai renkasi ieškodami natūralumo, įvairiais maisto priedais ir skonio stiprikliais nepakeistų maistinių savybių. Tačiau ne mažiau svarbus ir kitas ekologinės gamybos aspektas – gaminant ekologiškus produktus nenukenčia aplinka, kurioje gyvename.
Aplinkosaugos reikšmė vis didėja
„Renkuosi ekologiškus produktus, nes noriu, kad aš ir mano artimieji vartotų natūralų, nepageidajamais priedais neužterštą maistą“, – taip savo pasirinkimą aiškina dažnas ekologiškų produktų pirkėjas.
Tai, žinoma, reikšminga priežastis rinktis ekologiškus produktus, tačiau ekologinė gamyba sparčiai populiarėja ne vien dėl to. Svarbiausias ekologinio ūkininkavimo ir gamybos principas yra aplinkos apsauga, kuri visame pasaulyje darosi vis aktualesnė problema. O prie jos sprendimo prisideda ir ekologiškai dirbti nusprendę ūkininkai bei gamintojai.
Ekologinė gamyba nėra vien ekologiškų medžiagų supirkimas ir jų pavertimas galutiniu gaminiu, kuris vartotojui pristatomas kaip ekologiškas. Visas gamybos procesas taip pat privalo būti organizuojamas taip, kad aplinkai būtų daroma kuo mažesnė žala. Atsakingos kontrolės institucijos stebi visą gaminio kelią – nuo sėjos ūkininkų laukuose iki žaliavų laikymo gamintojo sandėliuose.
Vartotojai darosi sąmoningesni
Patys gamintojai sako pastebintys, kad vartotojai sąmoningėja, todėl pirkėjų simpatijas vis dažniau pelno tos įmonės, kurios ne tik pasiūlo kokybiškų produktų, bet ir juos gamindamos stengiasi nepakenkti aplinkai.
Pasak pirmosios lietuviškos ekologiškos degtinės gamintojų, ekologiškumą žyminčių ženklų ant produktų pakuočių ieškantys pirkėjai taip elgiasi ir dėl rūpesčio gamta.
„Kiek tenka girdėti vartotojų atsiliepimų, ekologija jiems svarbi ir dėl aplinkosaugos. Yra tam tikra nemaža ir vis auganti vartotojų grupė, kuriai patinka žinoti, kad visi produkto gamybai naudojami žemės ūkio ingredientai buvo užauginti neskriaudžiant gamtos, neteršiant žemės pesticidais, herbicidais, neorganinėmis trąšomis, kitomis cheminėmis priemonėmis“, – sakė pirmosios lietuviškos ekologiškos degtinės gamintojai.
Siekia skleisti žinias
Lietuviškos ekologiškos degtinės gamintojų teigimu, ekologija ateityje įgis vis didesnę reikšmę, nes tai yra būdas elgtis atsakingai ir išaugoti aplinką, kurioje gyvename.
Todėl ekologiškų produktų gamintojai siekia, kad kuo daugiau vartotojų gautų informacijos ne tik apie ekologiškų produktų savybes, bet ir apie jų gamybą bei būdus, kuriais ekologiškų produktų gamintojai prisideda prie aplinkos apsaugos.
Baltijos maisto organizacija su savo narėmis – maisto ir gėrimų pramonės įmonėmis – įgyvendina ES remiamą projektą „Ekologinių produktų informavimo ir skatinimo veiksmai Lietuvoje“. Šiuo projektu siekiama užpildyti vartotojų žinių apie ekologiškus produktus ir ES ekologiškų produktų ženklinimą spragas bei gerinti ekologiškų produktų pasiūlą. Todėl iki 2016-ųjų, kol tęsis šis projektas, Baltijos maisto organizacija kvies į įvairius renginius ir kurs informacinę medžiagą apie ekologinius projektus.