Apsinuodijimas
Įsibėgėjus grybavimo sezonui, visuomenės sveikatos specialistai perspėja apie apsinuodijimo grybais pavojų.
Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis, šiais metais grybais apsinuodijo vienas Kauno miesto gyventojas, 2008-aisiais taip pat užregistruotas vienas apsinuodijimo grybais atvejis, tuo metu pernai apsinuodijusių buvo du.
Tuo metu Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuras praneša, jog 2007 metais visoje Lietuvoje buvo užregistruoti 64 apsinuodijimų grybais atvejai, 2008 metais – 95 atvejai, iš jų 2 žmonės mirė, pernai grybais Lietuvoje apsinuodijo 89 gyventojai, iš kurių 2 žmonės mirė.
Pasak Kauno visuomenės sveikatos centro specialistų, apsinuodyti galima suvartojus nuodingus arba netinkamai paruoštus grybus. Grybai yra sunkiai virškinamas maistas, todėl žmogus, suvalgęs net gerų grybų, gali pasijausti blogai.
Suvalgę nuodingų grybų žmonės gali susirgti inkstų ar kepenų nepakankamu. Organizmo apnuodijimo pasekmės jaučiamos gana ilgai, o kartais tokie apsinuodijimai gali baigtis mirtimi. Todėl pajutus pirmuosius apsinuodijimo simptomus būtina nedelsiant kreiptis į medikus.
Apsinuodijus nuodingais grybais dažniausiai pastebimi žarnyno sutrikimai. Gali pasireikšti bendras silpnumas, pykinimas, vėmimas, atsirasti galvos, pilvo skausmai, viduriavimas, pakisti odos ir gleivinės spalva, retėti arba, atvirkščiai, dažnėti pulsas, kvėpavimas, prasidėti traukuliai. Nukentėjusysis gali prarasti sąmonę.
Suvalgius netinkamai paruoštų grybų galima susirgti botulizmu. Liga prasideda staiga, ligonį pykina, džiūsta burna, apima silpnumas, skauda galvą, pakyla temperatūra. Vėliau sutrinka regėjimas, dvejinasi akyse, užkrenta viršutiniai akių vokai. Gali sutrikti kvėpavimas, rijimas. Negydant ligonis gali mirti dėl kvėpavimo centro paralyžiaus.
Visuomenės sveikatos specialistai rekomenduoja rinkti tik gerai pažįstamus grybus – svarbu būti ypač atsargiems renkant pievagrybius, nes jie panašūs į blyškiąsias musmires. Ūmėdės, žaliuokės bei vadinamieji “kalpokai” taip pat itin lengvai supainiojami su žalsvosiomis musmirėmis.
Taip pat patariama rinkti tik jaunus grybus, nes senuose gali būti susikaupę daug nuodingų junginių.
Surinktus grybus reikia apdoroti tą pačią dieną, o valgyti – tik tinkamai apdorojus.