Ar žinote, kad net ir nesaldintose sultyse yra nemažai cukrų. Vienoje stiklinėje sulčių yra daugiau nei du arbatiniai šaukšteliai cukraus, t. y. tiek, kiek gaiviuosiuose gėrimuose ar saldžioje arbatoje!
Tačiau sulčių sudėtyje yra ir visų maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų, kurių yra vaisiuose, iš kurių sultys išspaustos. Išgėrę vieną stiklinę apelsinų sulčių gausite visą rekomenduojamą vitamino C paros normą. Tiesa, skaidulinių medžiagų sultyse yra gerokai mažiau nei pačiuose vaisiuose (daugiau jų – tirštose sultyse), todėl sultys negali pakeisti vaisių maistinės vertės.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto( NMVRVI) Laboratorijos departamente bei instituto Kauno, Panevėžio, Šiaulių ir Klaipėdos teritorinių skyrių laboratorijose atliekami įvairūs sulčių tyrimai.
2010 metais buvo tirti 797 , o 2011 metais – 982 mėginiai mikotoksino patulino, konservantų (benzoinės ir sorbo rūgšties), sunkiųjų metalų ( švino, kadmio, arseno) kiekiams nustatyti., pesticidų likučiai ir kitos medžiagos. Kaip teigia šio instituto direktorius Gediminas Pridotkas, visi tirti mėginiai atitiko teisės aktų reikalavimus.
Kokie gėrimai gali vadintis vaisių sultimis?
Vaisių sultys sunkiamos iš sveikų prinokusių šviežių arba atšaldytų vienos ar daugiau sumaišytų vaisių rūšių. Vaisių sulčių spalva, aromatas ir skonis turi būti būdingi tiems vaisiams, iš kurių jos yra pagamintos.
Gaminant sultis į jas gali būti grąžinamas gamybos metu atskirtas minkštimas, plėvelių skiltelių pertvaros (t.y., citrusinių vaisių sulčių maišeliai, gauti iš vaisiaus vidinio sluoksnio) ir aromatas. Tačiau grąžinamos gali būti tik tos medžiagos, kurios buvo atskirtos nuo tų pačių sulčių jų gamybos metu.
Vaisių sultys iš koncentrato – „atstatytos“ sultys
Vaisių sultys iš koncentrato – sultys, kurias gaminant į koncentruotas vaisių sultis grąžinamas jas koncentruojant pašalintas vanduo ir aromatas. Į sultis iš koncentrato gali būti pridedama vaisių minkštimo ir skiltelių plėvelinių pertvarų, tik skirtingai nei gaminant sultis, į vaisių sultis iš koncentrato gali būti grąžinama tiek iš tų pačių sulčių, tiek iš kitų tos pačios rūšies vaisių sulčių pašalintos išvardintos medžiagos. Vaisių sulčių iš koncentrato juslinės savybės (skonis, kvapas, spalva ir kt.) bei fizikinės cheminės savybės turi atitikti bent vidutines iš tų pačių vaisių pagamintų vaisių sulčių savybes.
Taigi – produktas, kuris vadinamas vaisių sultimis iš koncentrato (tuo labiau – tiesiog sultimis) negali būti atskiestas daugiau, nei reikalinga atstatyti koncentruojant sultis pašalintą vandenį.
Koncentruotos vaisių sultys gaunamos iš vienos ar daugiau rūšių vaisių sulčių fiziniu būdu pašalinus tam tikrą vandens dalį. Jei koncentruotos vaisių sultys yra skirtos tiesioginiam vartojimui, iš sulčių gamybos metu turi būti pašalinama mažiausiai 50 proc. vandens
Ką vadiname vaisių nektarais?
Vaisių nektaras gaminamas į vaisių sultis, koncentruotas vaisių sultis, vaisių sultis iš koncentrato, vaisių sulčių miltelius, vaisių tyrę arba jų mišinį pridedant vandens, cukrų ir (arba) medaus. Dažniausiai nektarai gaminami iš tokių vaisių ir uogų, kurių natūralios sultys nėra labai tinkamos gerti dėl savo savybių: neskanios (pvz., mėlynių), per tirštos (pvz., persikų, bananų), rūgščios (pvz., spanguolių, citrinų). Mažiausias sulčių ir (arba) tyrės kiekis, kuris turi būti tam tikrų vaisių nektaruose, kiekvienai rūšiai yra griežtai reglamentuotas ir paprastai sudaro nuo 25 proc. (juodųjų serbentų, citrinų, bananų, granatų ir kt.) iki 50 proc. (obuolių, ananasų, apelsinų ir kt.).
Į nektarus pridedamo cukraus ir (ar) medaus kiekis gali sudaryti iki 20 proc. galutinio gaminio masės. Jei vaisių nektarai gaminami be cukrų arba sumažintos energinės vertės, cukrūs gali būti visiškai arba iš dalies pakeičiami leidžiamais naudoti saldikliais.
Gėrimai
Produkto, kurio prekinis pavadinimas „Gaivusis gėrimas su sultimis“ sudėtyje yra ne mažiau kaip 5 proc. vaisių, daržovių sulčių, jų tyrės arba jų mišinių, o produkto, kurio prekinis pavadinimas „Gaivusis sulčių gėrimas“ sudėtyje jų yra ne mažiau kaip 12 proc. Žodis „sultys“ pavadinime gali būti pakeistas konkrečių sulčių, iš kurių pagamintas gėrimas, pavadinimu, pvz., gaivusis gėrimas su obuolių sultimis, gaivusis morkų sulčių gėrimas.
Ar galima sultis saldinti?
Į sultis, koncentruotas sultis, vaisių sultis iš koncentrato (išskyrus kriaušių arba vynuogių sultis) leidžiama pridėti cukraus dviem tikslais:
1. rūgštumui sureguliuoti – ne daugiau kaip 15 g/l sulčių;
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto( NMVRVI) specialistai pataria: