Kainos
Smarkiai pabrangus maisto produktams, kavinės ir restoranai iki vasaros dar kartą ketina kilstelėti patiekalų kainas.
“Kai kurie restoranai nuo rudens jau ir po kelis kartus kainas kėlė. Mes irgi būsime priversti tai daryti, bet dar laikomės – buvome užsipirkę žaliavų, tokių kaip miltai, tačiau likučiai jau eina į pabaigą. Šį pavasarį kainas teks kelti”, – tvirtina Viešbučių ir restoranų asociacijos valdybos narys, Vičiūnų restoranų grupės valdybos pirmininkams Gediminas Balnis.
Bendrovės „Delano“, valdančios “Can Can pizza” picerijas, “Delano” savitarnos restoranus, vykdantysis direktorius Gintaras Rutkauskas informavo, kad patiekalų savikaina labai išaugusi ir čia taip pat svarstoma iki vasaros didinti patiekalų kainas. “Juo labiau, kad maisto produktų brangimas tęsiasi – kas savaitę iš tiekėjų gauname vienokius ar kitokius pranešimus apie numatomą ar jau įvykusį pabrangimą”, – komentavo G.Rutkauskas.
Per metus restoranų perkami maisto produktai pabrango 15-20 proc., tad G.Balnis prognozuoja, kad restoranų perkamų maisto produktų kainos iki vasaros jau beveik priartės prie 2008 m. lygio.
Po truputį kylančias kainas jau dabar galima pastebėti įvairiuose restoranuose ir kavinėse – štai Vilniuje, Mečetės gatvėje esančioje kavinėje “Bistro”, patiekalų kainos išaugo litu ir daugiau. Be to, kavinėse sumažėjo ir toliau mažėja patrauklių akcijų.
Didėjant kaštams siekdami dirbti efektyviau, restoranų tinklai stambėja – pernai plėtėsi ir Vičiūnų restoranų grupė, ir “Čili” tinklas. Šiemet bendrovė “Delano” planuoja iki vasaros atidaryti du restoranus Šiauliuose ir Panevėžyje, o iki rudens – dar du Vilniuje.
“Kadangi emigruojant gyventojams mažėja ir paklausa, o pasiūlyti geriausią kainą gali tik pirkdamas iš tiekėjų prekes dideliais kiekiais, dideli tinklai įgyja privalumą”, – tikina G.Balnis.