2012 Rugpjūčio 08

Ketinama įvesti kokybės reikalavimus plombyrui – gamintojai gudrauti nebegalės

veidas.lt


Nuo nepriklausomybės atkūrimo valgomųjų ledų įvairovė Lietuvoje padidėjo dešimtimis kartų, bet jų kokybė suprastėjo.

„Veido“ žurnalistams pasižvalgius po didžiosiose parduotuvėse esančius šaldiklius paaiškėjo, kad šiuo metu tik kiek daugiau nei pusę viso prekyboje esančio asortimento sudaro pieno pagrindu pagaminti ledai – vietoj pieno ir grietinėlės gamybininkai vis dažniau naudoja vandenį, augalinius riebalus ir pieno miltelius. O pardavimo duomenys rodo, kad šiuo metu šalyje daugiausia nuperkama būtent pigiausių prekybos tinklams priklausančių prekių ženklų ledų iš augalinių riebalų (tokių kaip „Optima linija“, „Cento“ ir kt.).
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) veterinarijos ir sanitarijos skyriaus vedėjas Deividas Kliučinskas primena, kad saugūs vartoti yra ir ledai iš augalinių riebalų, tačiau jų maistinė vertė gerokai prastesnė nei pagamintų iš pieno ir grietinėlės. Ledai Lietuvoje pagal sudėtį skirstomi į šešias grupes, o pirmajai grupei priskiriami būtent iš pieno riebalų ir baltymų gaminami ledai – jie ir laikomi aukščiausios kokybės.
Kodėl ledų gamintojai taip įniko naudoti augalinius riebalus? Pasak D.Kliučinsko, augaliniai riebalai – daug pigesnė žaliava, o gamybos procesas – paprastesnis. „Pagrindiniai ledų pirkėjai yra vaikai, jų kišenėse pinigų nedaug, tad jie ir perka pigesnius. Tačiau patyręs ledų mėgėjas niekada nesirinks ledų iš augalinių riebalų“, – teigė D.Kliučinskas.
VMVT ir Žemės ūkio ministerija šį rudenį ketina atnaujinti privalomuosius ledų kokybės reikalavimus. Reikalavimai ledų gamintojams turėtų kiek sugriežtėti – pavyzdžiui, planuojama įvesti kokybės reikalavimus plombyrui, nes dabar jų nėra ir gamintojai tuo piktnaudžiauja: nuo senų laikų populiarius ledus gamina tiek iš grietinėlės, tiek iš augalinių riebalų, o tai piktina pirkėjus.
Pasak bendrovės „Premia KPC“, prekiaujančios Estijoje gaminamais „Premia“, „Bravo“, „Klasika“ ir kt. prekių ženklų ledais, generalinio direktoriaus Alvydo Malakausko, užsienyje jau seniai vyrauja ledai iš augalinių riebalų – ledai iš grietinėlės užima menką asortimento dalį. Šios tendencijos ateina ir į Lietuvą. „Tačiau Lietuvoje į tokius ledus dar žiūrima pernelyg įtariai – tai nėra nei nuodas, kaip teigia kai kurie pseudoekspertai, nei nebūtinai gamintojų mėginimas sutaupyti“, – tvirtino jis.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentarai (1)

  1. gabija gabija rašo:

    siknai


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...