Jonas Milius
VEIDAS: Kas vyksta žemės ūkyje, kad per maistą plinta E.coli bakterija?
J.M.: Tai tragedija, užduodanti daugiau klausimų, nei turime atsakymų. Visą praėjusią savaitę ES vyko labai karštos diskusijos ir ginčai. Sunku net pradėti ieškoti atsakymų, kai net nėra žinomas infekcijos židinys, – telieka spėlioti ir kurti įvairias versijas. Viena jų – kad tai diversija ir buvo paleistas specialiai laboratorijoje sukurtas užkratas, bakterija.
Bet baisiausia tai, kad keičiasi bakterijų patogeniškumas, jis vis didėja, jų nebeveikia antibiotikai. Gerai bent tiek, jog bakterija nepasiekė Lietuvos, juk dabar žmonės tiek keliauja, kad tai buvo visai įmanoma.
VEIDAS: Kokia yra įprastinė produktų saugos tikrinimo tvarka? Juk Lietuvoje nėra tikrinami visi iš eilės į rinką patenkantys produktai?
J.M.: Tikriname tik labai mažai iš ES į Lietuvą įvežamų produktų – juk prekių judėjimas yra laisvas, kitose ES šalyse išrašyti sertifikatai galioja ir pas mus.
Turime bendrą visai ES skubių reagavimų sistemą, kasdien gauname pranešimų apie užkrėstus pašarus, maistą, gyvūnų ligas, ir jei tik kyla kokių įtarimų – imamės savarankiškų priemonių ir patys. Šimtu procentų tiriami tik iš trečiųjų šalių pas mus patenkantys produktai.
VEIDAS: Dabar kilo panika dėl importinių daržovių. Bet ar užaugintos Lietuvoje yra saugesnės, mažiau chemizuotos?
J.M.: Esu įsitikinęs, kad Lietuvoje užaugintos daržovės daug geresnės kokybės. Transportavimas ir laikymas sunaikina labai daug natūralių medžiagų, be to, kad išsilaikytų prekinė daržovių išvaizda, jas reikia kažkuo papildomai purkšti.
Tačiau pats auginimo procesas labai panašus. Pavyzdžiui, daugelyje mūsų pramoninių šiltnamių naudojamos olandiškos technologijos.
VEIDAS: Jūsų tarnyba atsako už tai, kad maistas būtų saugus. O kas atsako už tai, kad jis būtų dar ir sveikas – kad pomidoras būtų vitamininga daržovė, o ne cheminių liekanų saugykla?
J.M.: Pastaruoju metu produktų maistingumui mes irgi skiriame labai daug dėmesio. Tačiau čia pagrindinės priemonės yra ne kontrolė ir draudimai, o vartotojų švietimas. Reikia suformuoti Lietuvos žmonėms poreikį gauti sveiką maistą, bet visų pirma reikia išaiškinti, koks maistas yra išlaikęs vitaminus, mineralus.