Lietuvoje nuo seno verdama gilių kava, kitose šalyse panašiam skoniui plikomi šakniavaisiai, kiti augalai.
Dabar tyrėjai teigia, jog tam tikros rūšies pistacijų riešutų kava, neturinti kofeino, gali būti sveikesnė alternatyva iš smulkintų kavos pupelių verdamam gėrimui.
Anot jų, tinkamai paskrudinti terpentininės pistacijos riešutai, kurie yra gerokai mažesni nei įprastos pistacijos, iš kavos neatima turtingo jos skonio, yra gerokai pigesni ir neturi kofeino, rašo britų „The Sunday Telegraph“.
Jorko universiteto chemikai tvirtina, jog terpentininės pistacijos turi tą patį cheminį „atspalvį“, kaip ir tikra kava, o tai reiškia, kad iš jų būtų galima išgauti ne tik tą patį skonį, bet ir kvapą, panašų į karamelės ir degino cukraus vienu metu.
„The Sunday Telegraph“ alternatyvą išbandyti paprašė kavos ekspertę Danielle Hadley. Švieži riešutai savo aromato savybėmis mažai skyrėsi nuo įprastų pistacijų, tačiau paskrudinti jie įgavo malonų kavos aromatą.
Ruošiant pistacijų kavą turkišku būdu, ji virto tamsiai rudu gėrimu, kuris kvepia šokoladu ir riešutais, taip pat – šiek tiek medžiu. Tačiau „espresso“ kava iš pistacijų nepavyko – riešutai virto aliejinga tyre, kuri prastai maišėsi su vandeniu ir tapo karčiu gėrimu.
Kavos pardavėjų manymu, pistacijų kavai išpopuliarėti galėtų padėti tai, jog ji – pigesnė.
Tyrėjai tikisi dar patobulinti skrudinimo metodus. Šiuo metu laukinės terpentininės pistacijos auga Turkijoje, tačiau, teigiama, galėtų būti nesunkiai komercializuotos.