Pernai beveik dešimtadaliu padaugėjo per maistą plintančių infekcijų protrūkių, tačiau beveik penktadaliu sumažėjo susirgusiųjų.
Pernai teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos užregistravo ir ištyrė 189 per maistą plintančių infekcijų protrūkius Lietuvoje, susirgo 538 asmenys. Bendras užregistruotų protrūkių skaičius 2010 metais, palyginti su 2009 metais, padidėjo 8,5 proc., tačiau 17,6 proc. sumažėjo užsikrėtusių ir susirgusių žmonių skaičius.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) nustatė, kad net 76,2 proc. protrūkių kilo šeimose, 23,8 proc. infekcijų išplito ikimokyklinėse vaikų įstaigose, maitinimo įstaigose, socialinės globos institucijose, kitose vietose. 409 užsikrėtę ir susirgę asmenys buvo gydomi ligoninėse. Mirties atvejų 2010 metais nebuvo registruota.
Daugiausia protrūkių sukėlė salmonelės – 21,2 proc. ir rota virusai, sukėlę 23,3 proc. protrūkių.
Nustatyta, kad 8,5 proc. infekcijų sukėlė kitos nustatytos bakterinės ir virusinės etiologijos, o 47,1 proc. atvejų protrūkių sukėlėjas nenustatytas.
Trečdaliu (33,3 proc.) atvejų žmonės susirgo per mikroorganizmais užterštą maistą, 46,6 proc. – nesilaikydami tinkamos higienos ir užsikrėtę nuo kito žmogaus, 20,1 proc. atvejų infekcijos rizikos veiksnių medikams nepavyko nustatyti.
Daugiausia pranešimų apie 2010 metais kilusius per maistą plintančių infekcijų protrūkius gauta iš Kauno visuomenės sveikatos centro – 111, iš Vilniaus – 24, iš Klaipėdos – 15, iš Panevėžio – 13, Šiaulių – 11, mažiausiai protrūkių buvo užregistruota Marijampolės (6) Utenos (3), Telšių (3), Alytaus (2), Tauragės (1) visuomenės sveikatos centrų.