Majonezas
Šiandien šventinis stalas sunkiai įsivaizduojamas be majonezo. Ypač šis padažas neatskiriamas nuo Velykų valgių. Patiekalams iš kiaušinių majonezas suteikia visai kitokį skonį, o kepta žuvis ar virtas liežuvis be jo atrodo ne toks gardus.
Netyčia sumaišytas padažas
Dietologai vis pagrūmoja pirštu, kad per daug valgome majonezo, tačiau šio padažo skoniui labai sunku atsispirti. Daugelis šaltųjų užkandžių, mišrainių, padažų, užtepų neįsivaizduojami be majonezo ir jokio gardesnio pakaitalo kol kas nėra sukurta. Dar XVIII amžiuje netyčia suplaktas padažas užkariavo viso pasaulio virtuves.
Manoma, kad majonezą išrado Prancūzijos hercogo Rišeljė virėjas. Karo metu, kai rūmų virtuvėje buvo likę tik aliejaus, kiaušinių, acto ir druskos, gelbėdamas savo kailį jis sugalvojo visus šiuos produktus sumaišyti. Mat hercogui jau buvo įgrisę visą savaitę valgyti vienus kiaušinius.
Ko turtingas
Šiandien majonezas gaminamas iš maistinio augalinio aliejaus, kiaušinių, cukraus, valgomosios druskos. Jis gali būti pagardintas prieskoniais arba prieskoninėmis žolelėmis, daržovėmis arba jų sultimis, garstyčių milteliais.
Kadangi majonezas gaminamas augalinių aliejų pagrindu, jis turi daug augalinių riebalų, vitamino E, dėl jo sudėtyje esančių kiaušinių trynių – daug mineralinių medžiagų, mikroelementų, lecitino, taip pat baltymų, angliavandenių, kurių yra apie 5–8 proc.
Rinkitės majonezą be konservantų
Nemažai gamintojų į majonezą deda įvairių maisto priedų: saldiklių, dažiklių, aromato bei skonio stipriklių, tirštiklių ir konservantų. Nors jų kiekis neviršija šalies higienos normų, sveikatos visi šie nenatūralūs priedai tikrai neprideda. Tai viena priežasčių, kodėl medikai ragina atsisakyti majonezo. Tačiau mūsų gamintojai jau ne vienus metus siūlo majonezą be konservantų ir dažiklių. Taip pat padažą, praturtintą natūraliais priedais, tokiais kaip medus, garstyčios. Toks majonezas ne tik sveikesnis, bet ir skanesnis.
Ar tikrai riebesnis – skanesnis?
Priklausomai, nuo dedamų priedų, majonezas gali būti įvairių rūšių ar skonių. Taip pat majonezas gali būti įvairaus riebumo. Tai vienas iš kaloringiausių maisto produktų, nes jame yra daugiausia riebalų. Valgomajame šaukšte neriebaus majonezo yra apie 80 kilokalorijų, 50 proc. riebumo – 150 kilokalorijų, 80 proc. riebumo – net 232 kilokalorijos. Jeigu nenorite, kad visos šitos kalorijos pasimatytų ant pilvuko, rinkitės kuo liesesnį majonezą. Jo skonis dėl to tikrai nebus prastesnis, o figūra nenukentės.
Be to, neriebus majonezas daug sveikesnis, nes į mažai riebalų turinčio majonezo sudėtį įeina krakmolas, celiuliozės gelis, sojų aliejus ar kitos sveikatai nepavojingos sudedamosios dalys.
Ne visiems tinka
Kadangi majonezas – riebus produktas, jame yra acto ir cholesterolio, nereikėtų labai daug šio padažo duoti mažiems vaikams, labai mažais kiekiais ir retai juo galima mėgautis ir sergantiesiems ateroskleroze, tulžies pūslės ir latakų akmenlige bei kitomis ligomis, dėl kurių cholesterolio kiekis kraujyje būna padidėjęs. Reikėtų majonezo vengti ir žmonėms, norintiems numesti svorio.
Kas per daug, tas nesveika
Sveikiems suaugusiems žmonėms mitybos specialistai taip pat nepataria majonezu piktnaudžiauti, t.y. nereikėtų juo gardinti visko iš eilės ir gausiai krauti į lėkštę. Tačiau jei majonezu saikingai gardinsite patiekalus, prie kurių jis geriausiai dera, žalos sveikatai šis gardus padažas nepridarys. Ne veltui prabangiausių pasaulio restoranų virėjai įvairius padažus ir salotų užpilus ruošia būtent su majonezu. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad salotoms užtenka nedidelio šaukštelio majonezo, ragaujant šį padažą su kitais patiekalais taip pat svarbiausia neprarasti saiko.
Kitoks majonezas
Prekybos centruose galima rasti ne tik įvairių rūšių mums įprasto majonezo, bet ir pikantiško bei gurmaniško skonio padažų.