Kainos
Lietuvos mažmeninės prekybos centruose per metus – rugsėjo pradžioje, palyginti su atitinkamu metu pernai, – pabrango pieno produktai, makaronai, duona, grikių kruopos, bulvės, morkos, kopūstai, pomidorai, svogūnai ir geriamasis vanduo.
Tuo tarpu mėsa, išskyrus galvijienos nugarinę, žuvis, išskyrus sūdytą silkę, vištiena, cukrus, bananai, obuoliai, paprikos, agurkai, manų kruopos ir aliejus šiemet kainavo mažiau, skelbiama naujausiame Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro leidinyje “Agrorinka”.
Iš pieno produktų rugsėjo 2 dieną, palyginti su praėjusių metų rugsėjo 3-ąja, labiausiai išaugo indelio 30 proc. riebumo grietinės bei 2,5 proc. riebumo pieno kaina – atitinkamai 30,7 ir 25,1 procento.
200 gramų sviesto pakelis per metus pabrango 23,4 proc., litras kefyro – 11,3 proc., kilogramas liesos varškės – 11,4 proc., fermentinio sūrio – 12-15 procentų.
Prekybos centruose už kilogramą jautienos kumpio be kaulo rugsėjo pradžioje reikėjo mokėti 18,3 proc., už kumpį su kaulu – 21,8 mažiau nei prieš metus. Kiaulienos kumpio su kaulu, sprandinės, nugarinės, vištienos krūtinėlės kainos sumažėjo 11-12 procentų.
Iš žuvų labiausiai palyginamuoju laikotarpiu smuko sušaldytos menkės file (7,2 proc.) bei karpio (5,6 proc.) kainos.
Nefasuotos bulvės per metus pabrango 22,1 proc., pomidorai – 16,25 proc., nefasuotos morkos – 20 proc., kopūstai – 76,8 proc., svogūnai – 38,8 procento. Tuo tarpu trumpavaisių agurkų kaina sumažėjo 6,4 proc., bananai atpigo 22 proc, obuoliai – 9-17 procento.
Grikių kruopų kilogramas kainavo 60,2 proc. daugiau, o už litrą aliejaus buvo prašoma 1,9 proc., o už 1 kilogramą cukraus – 8,8 proc. mažiau. 1,5 litro butelis geriamojo vandens kainavo 2,1 proc. daugiau, kilogramas spagečių – 6,8 proc., o kilogramas juodos duonos – 12 proc. daugiau.
Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras skaičiuoja vidutinę svertinę maisto produktų mažmeninę kainą. Nustatant vidutines kainas, nenaudojamos trumpalaikių nuolaidų (akcijų) kainos.