Savijauta
Šiandieninės moters gyvenimas verda jau nuo ankstyvo ryto, juolab kad reikia pasirūpinti ne tik savimi, bet ir šeima. Tad iš kur gauti taip reikalingų jėgų? Mitybos specialistai tvirtina, kad vertingiausias energijos šaltinis – pusryčiai, kurių racione gausu sudėtinių angliavandenių turinčių produktų, ypač – grūdinių. Tad mamos, kasryt su begaline meile besirūpinančios savo mažylių pusryčiais, privalo nepamiršti ir savęs.
Rytinis maistas – visavertiškiausias
Pusryčių naudos puikiai dienos savijautai sąrašas išties ilgas. Jie gerina dėmesio koncentraciją, atmintį ir nuotaiką. Valgantieji pusryčius net turi mažesnę riziką nutukti. Įdomus tyrimais įrodytas faktas – žmonės, valgantys pusryčius, su maistu pasisavina daugiau maistinių medžiagų: vitaminų, mikroelementų, maistinių skaidulų. “Pavyzdžiui, jeigu paimtume dvi identiškos sudėties porcijas ir vieną iš jų žmogus suvalgytų ryte, o kitą – pietums, rytinis valgis būtų naudingesnis. Dėmesio verta išvada – valgančiųjų pusryčius mityba yra visavertiškesnė”, – sako gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė.
Pusryčių meniu svarbūs grūdiniai produktai
Ryte mūsų organizmui reikalingi pusryčiai, kurie būtų lengvai pasisavinami ir suteiktų jėgų. O jau nuo seno žinomas energijos šaltinis yra angliavandeniai. Beje, angliavandeniai angliavandeniams nelygu. Ilgesniam laikui ne tik pasotins, bet ir suteiks jėgų būtent tie produktai, kuriuose yra lėtai skaidomų sudėtinių angliavandenių.
Daugiausiai tokių angliavandenių – grūdinių kultūrų produktuose. Ypač vertingi produktai su grūdais arba viso grūdo dalių produktai (tokie kaip rupi juoda duona su grūdais arba pusrytainiai iš visų grūdo dalių). Įtraukus juos į pusryčių valgiaraštį, angliavandeniai organizme tolygiai skaidosi net keturias valandas, garantuodami energiją visam rytui.
Ketvirtadalis dienos kalorijų – pusryčiams
O kokią dalį dienos mitybos raciono sudaro pusryčiai? “Pusryčiai turėtų sudaryti apie 20–25 proc. dienos suvartojamų kalorijų skaičiaus. Tad jeigu moterims per dieną reikia suvalgyti apie 2000 kalorijų, jų pusryčiams tenka apie 400. Tai nėra mažai”, – tvirtina A.Jauniškytė.
Pasak jos, pusryčiams puikiai tiktų kad ir tokios kombinacijos: avižinių dribsnių košė (200 g), jogurto indelis (125 g) ir obuolys; arba duona (60 g), sviestas (10 g), varškės sūris (40 g) ir vienas pomidoras; arba 4 vnt. pusrytainių, mažas bananas ir pieno stiklinė.
Nespėjus pavalgyti pusryčių, gydytoja dietologė rekomenduoja nelaukti priešpiečių meto ir būtinai užkąsti. Užkandžiams puikiai tiks obuolys, keletas pusrytainių ar indelis jogurto.