Šį mėnesį Švedijoje kompanija „Plantagon“ kartu su bendrovės „Sweco“ inžinerijos ir architektūros specialistais pristatė pirmąjį pasaulyje vertikalaus šiltnamio projektą, pritaikytą įvairioms daržovių kultūroms auginti miestų teritorijose. Vertikalus šiltnamis, dar vadinamas „Augaloraižiu“ (augalas + dangoraižis), turėtų iškilti Švedijos Linčioping (Linköping) mieste per artimiausius dvejus metus.
Pirminė tokio šiltnamio idėja gimė žymiam Švedijos išradėjui ir ekologiško ūkininkavimo ekspertui Akei Olsonui (Åke Olsson). Vėliau šią išskirtinę koncepciją, glaudžiai bendradarbiaudama su Šiaurės Amerikos indėnų gentimi Onondaga, išplėtojo konsultacijų bendrovė SWECORP.
„Prognozuojama, kad iki 2050 metų kone 80 proc. Žemės gyventojų apsigyvens urbanizuotose teritorijose, todėl tampa gyvybiškai svarbu surasti naujų būdų plėsti augalininkystę tankiai apgyvendintose teritorijose, atsisakant didelių dirbamos žemės plotų. Mūsų bendrovės specialistai įdėjo daug pastangų, siekdami sukurti vertikalų, miesto aplinkai pritaikytą šiltnamį, tinkantį ekologiškos augalininkystės plėtrai, ir parengė techninių sprendimų, leidžiančių įgyvendinti šią idėją, studiją“, – teigė „Plantagon“ projektą rengusios kompanijos „Sweco“ inžinierių ir architektų grupės vadovas Alesijus Boco (Alessio Boco).
Planuojama, kad vertikalus šiltnamis bus 54 metrų aukščio, atsuktas į pietų pusę – taip augalams niekad nestigtų šviesos.
„Augaloraižiui“ energija bus tiekiama iš organinių atliekų išgaunant biodujas, be to, projektas išsiskirs sumaniais pramonėje susidarančios perteklinės energijos bei anglies dvideginio (CO2) panaudojimo sprendimais. Projekto autoriai taip pat yra numatę daugybę kitų tvarių atliekų tvarkymo, energijos gamybos, efektyvaus vandens naudojimo ir nuotekų tvarkymo sprendimų.
Bendrovės „Plantagon“ atstovas Hansas Haslas (Hans Hassle) teigė, kad vertikalaus šiltnamio idėja turėtų tapti pavyzdžiu didiesiems pasaulio, ypač Indijos, Kinijos miestams, kuriuose, mažėjant dirbamos žemės plotams ir augant gyventojų populiacijai, didės augalinio maisto poreikis.