Mityba
Trečdalis Lietuvos mamų mano susiduriančios su problema, kad jų vaikas mažai valgo. Tiek pat yra pastebinčių, kad jų vaikas išrankus maistui. Tokius rezultatus atskleidžia Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos iniciatyva spalio mėnesį atlikto tyrimo rezultatai. Mamų, auginančių iki 3 metų amžiaus vaikus, apklausą atliko tyrimų bendrovė “Macroscope”.
Anot tyrimą inicijavusios draugijos pirmininko vaikų gastroenterologo doc. dr. Vaidoto Urbono, tai, kad mažamečiai vaikai mažai valgo, dažniausiai yra tik mamų iliuzija: “Lietuvoje nėra tiek vaikų, kuriems būtų nustatyta mažo svorio problema, – akcentuoja gydytojas. – Išrankumas maistui taip pat nėra liga. Tai normalus vaikų elgesys, kurį šiandien įvardiname kaip neofobiją – baimę naujam maistui”.
Priimdamos sprendimą dėl vaikelio maitinimo, mamos labiausiai pasikliauja vidine intuicija ir gydytojų konsultacijomis. Šiuos kriterijus labai svarbiais arba svarbiais laiko atitinkamai 85 ir 77 proc. respondenčių. Šeimos tradicijomis – mamos ar močiutės patarimais – kliaujasi 30 proc. mamų.
Atliktas tyrimas parodė, kad kas penkta mama anksti nutraukia maitinimą krūtimi. Visų tyrime dalyvavusių respondenčių nuomone, tokiu atveju geriausia alternatyva mamos pienui yra mišinėliai karvės pieno pagrindu.
Karvės pienas kaip pagrindinis pieno gėrimas buvo vertintas kaip gana menkavertis maisto produktas: 70 proc. apklaustųjų mano, kad karvės pienas yra netinkamas arba tikrai netinkamas vaikams iki 1-nerių metų amžiaus.
“Visų pieno mišinėlių gamintojų etalonas – mišinys, kuris užtikrintų tokį patį kūdikio ir vaiko augimą kaip ir mamos pienas”, – kalba gydytoja dietologė Daiva Čižauskaitė. Anot medikės, maitinamiems karvės pienu kūdikiams, ypač vaikams iki 6 mėnesių amžiaus, gali net atsirasti mikrokraujavimas iš virškinamojo trakto, nes jų skrandžio pH yra šarmingesnė, virškinamojo trakto gleivinė yra pralaidesnė maisto antigenams.
Mamų apklausa atskleidė, kad 44 proc. respondenčių jogurto arba kefyro produktus duoda arba planuoja duoti savo vaikams laikotarpyje nuo pusės metų iki metų. Vaikų gastroenterologas doc. dr. Vaidotas Urbonas pabrėžia, kad ir tokie produktai kaip kefyras ar jogurtas neturėtų būti duodami jaunesniems nei 1-nerių metų amžiaus vaikams, nes tai yra tos pačios kilmės pieno produktai.
Tyrime dalyvavo 315 mamų, auginančių iki 3 metų amžiaus vaikus. Duomenys surinkti 2010 m. spalio mėnesį.