Turgaviečių prekiautojams vasaros pradžia nepalanki – prekybai koją kiša tiek atslinkę karščiai, tiek iki šiol išsilaikęs atsargus gyventojų požiūris į daržoves dėl Europoje plintančios mirtinos E. coli bakterijos.
“Pernai daugiau parduodavau, o šiemet prekyba vangi. Kai tokie karščiai, visi išvykę prie ežerų”, – apgailestavo Kalvarijų turguje daržovėmis prekiaujanti Tatjana.
“Visai blogai šiemet, neapsimoka prekiauti. Ateina tik pensininkai, o jaunų žmonių nebent savaitgalį matyti. Be to, atsiliepė ir panika dėl daržovių. Bijo žmonės. Sako – pomidorų šiek tiek nupirksiu, bet agurkų tikrai ne”, – pritaria prekeivė Zofija.
Prastai nusiteikę ir uogų prekybininkai, o liūdniausias vaizdas – dengtoje mėsos prekyvietėje. Kalvarijų turguje ir šiuo metu maždaug pusė prekybos vietų tuščių – vieni paliko turgų dėl reikalavimo įsigyti kasos aparatus, kiti nusprendė nedirbti per karščius, kai pirkėjų srautas smarkiai sumažėjo. “Dirbame vos ne “ant nulio”, kad tik parduotume, nes per tokius karščius mėsa ilgai neišsilaikys – pirkome kiaulienos po 7 Lt už kilogramą, pardavėm po 5 Lt”, – skundžiasi mėsa prekiaujanti Sandra V.
Turgaviečių vadovai skaičiuoja, kad dėl reikalavimo įsigyti kasos aparatus nubyrėjo trečdalis prekeivių. “Sumažėjo apie 30 proc. prekeivių. Labiausiai rūkyta ir žalia mėsa”, – paaiškino Vilniaus Kalvarijų turgaus direktorius Gediminas Čaikauskas. Įmonės “Sostinės centras”, valdančios “Sostinės turgų”, laikinai direktoriaus pareigas einantis Eligijus Veniukevičius taip pat tvirtino, kad šiemet pasitraukė 30–40 proc. prekeivių. “Dalis prekiavusių daržovėmis dengtose patalpose dabar stovi lauke, kur nereikia kasos apartų. O mėsa prekiavę žmonės, praradę galimybę dirbti be kasos aparatų, liko be darbo”, – komentavo E.Veniukevičius.
Beje, nors aistros dėl kasos aparatų turguje jau nurimusios, ne visi kasos aparatus įsigiję prekeiviai muša čekį. Kol kalbėjosi su “Veidu”, Kalvarijų turguje mėsa prekiaujanti Sandra aptarnavo du klientus, tačiau nė vienam nepasiūlė kasos kvito.