Bankrotai
Per praėjusius metus Lietuvoje užsidarė 58 kavinės ir restoranai. Ir nors tai palyginti nedidelis skaičius, nes iš viso dar liko dirbti 2711 restoranų, barų, kavinių ir valgyklų, dauguma jų skundžiasi vos krutančios dėl sumažėjusio lankytojų srauto ir ypač dėl menkesnių čia išleidžiamų pinigų.
Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas Ričardas Mačiulaitis, su maitinimo verslu susijęs jau septyniolika metų, sako, kad tokių sunkių laikų kaip dabar jis neprisimena. Žinoma, specifinių sunkumų būta pačioje nepriklausomybės pradžioje, kai stigo ir produktų, ir profesionalų, sumažėjusia apyvarta atsiliepė ir Rusijos krizė.
“Tačiau dabar krytis – ypač skaudus, nes pastaraisiais metais labai daug investuota į šiuolaikinę virtuvės įrangą, technologijas, todėl sąnaudos dabar didelės, o pajamos dramatiškai sumažėjo”, – aiškina pats restoraną “Medžiotojų užeiga” valdantis pašnekovas.
Pasak jo, net ir gerą reputaciją turintis, daug reprezentacinių vakarienių prašančių surengti klientų sulaukiantis restoranas sunkmečio nebūtų išgyvenęs, jei nebūtų turėjęs nuosavų patalpų. “Pardavimo smukimas 30–50 proc. ir nauji papildomi mokesčiai – mirtina kombinacija mūsų verslui”, – konstatuoja R.Mačiulaitis.