Tiesa, pasitvirtina tik mažoji dalis skundų, bet ilgainiui ir jų daugėja. Ypač vasarą. Štai vien per šių metų liepą VMVT gavo 10 pasitvirtinusių vartotojų skundų dėl apsinuodijimo bei maisto kokybės. O tai – daugiau nei per visą pirmąjį šių metų pusmetį.
VMVT Maisto skyriaus vedėjos Aušros Išarienės teigimu, pastarųjų metų vasaromis ypač padaugėja apsinuodijimo pasenusiais produktais atvejų.
Apie vasarą pagausėjusius žarnyno infekcinių ligų protrūkius praneša ir Užkrečiamųjų ligų bei AIDS centras. Specialistai skaičiuoja, kad per du šių metų vasaros mėnesius užregistruoti 74 pranešimai apie žarnyno infekcinių ligų protrūkius, iš kurių 61 protrūkis užregistruotas šeimose, devyni – viešojo maitinimo įstaigose, trys – vaikų ikimokyklinio ugdymo įstaigose ir vienas, susijęs su prekybos įmonėje prekiautu maistu.
Kaip pabrėžia specialistai, dažniausiai registruojami susirgimai salmonelioze bei šios ligos protrūkiai, kai tuo pačiu nesaugiu maistu apsinuodija grupė žmonių. Taip yra todėl, kad vasarą padaugėja iškylaujančiųjų gamtoje, dažniau švenčiamos šeimos, giminės šventės.
Mitybos ekspertų duomenimis, per karščius žarnyno infekcinėmis ligomis dažniausiai užsikrečiama nuo nepakankamai karščiu apdoroto gyvūninio maisto – mėsos, paukštienos, kiaušinių, pieno ir jų produktų. Šių infekcinių ligų priežastis gali būti ir patogeniniais mikroorganizmais užterštos daržovės bei vaisiai.