Egidijus Mackevičius
2010-aisiais padidėjo Lietuvos pieno ir mėsos perdirbėjų produkcijos eksportas į užsienį padidėjo maždaug 50 proc. Konkurencijos taryba skelbia, kad užsienio šalyse parduodama apie 60 proc. Lietuvoje perdirbto pieno produkcijos, o mėsos perdirbėjai eksportuoja maždaug 40 proc. visos produkcijos.
Egidijaus Mackevičiaus, Mėsos perdirbėjų asociacijos vadovo, komentaras
Didinti eksportą – vienintelis išsigelbėjimas, mat vidaus rinkoje konkuruoti su pigesne importine produkcija tampa vis sunkiau. Viduje produktų kainų mažinti daugiau negalime dėl išaugusio PVM, o eksportuojamoms prekėms PVM netaikomas. Dėl to ten jos išties paklausios ir leidžia mums išvengti nuostolių.
Tačiau Vyriausybė be reikalo džiaugiasi taip didėjančiu eksportu, nes neleisdama mums mažinti kainų Lietuvoje ji pati kasasi sau duobę dėl mažėjančio vidaus vartojimo – skaičiuojame, kad maždaug 19 proc. išaugo “šešėlyje” perkamos mėsos mastas.